علی شاليكار، دبير ستاد احيای امر به معروف و نهی از منكر مازندران در گفتوگو با خبرگزاری بينالمللی قرآن(ايكنا) شعبه مازندران، نمايندگی ساری با اشاره به مفهوم سياسى امر به معروف و نهى از منكر از نگاه حضرت علی(ع)، گفت: براى فهم عميق معناى امر به معروف و نهى از منكر در نظر امام علىعليه السلام، بايد خود را از معناى رايج امر به معغروف و نهی از منکر آزاد کنیم.
وی افزود: تلقى رايج امر به معروف و نهى از منكر غالبا خرد و محدود است و آن را منحصر به حوزه احكام عبادى و پارهاى از مسائل پيش پا افتاده اجتماعى كردهاند.
شاليكار تصريح كرد: از نظر امام علی(ع)، معروف آن كردار و رفتار و اعتقاد پسنديدهاى است كه عقل سليم انسان بدان حكم كرده و قرآن و سنت آن را تأييد مىكند كه از اين منظر هر خير و خوبى از آشتى دادن ميان زن و شوهر تا ارزانفروشى و رعايت انصاف در معاملات و همينطور تا بسيج عمومى براى جهاد در دامنه معروف مىگنجد.
دبير ستاد احيای امر به معروف و نهی از منكر مازندران، اظهار كرد: سنت فقهى ما بر اين است كه مباحث امر به معروف به عنوان بخشى از مبحث جهاد نقل مىشود در صورتى كه امام علی(ع) همه نيكىها و حتى جهاد در راه خدا را در يك طرف مىگذارد و امر به معروف و نهى از منكر را از آنها برتر مىشمارد و مىفرمايد «همه كارهاى نيك و جهاد در راه خدا، در كنار امر به معروف و نهى از منكر، جز دميدنى به درياى پهناور نيست».
وی افزود: در واقع از نظر امام علی(ع)، جهاد، خود يكى از مراتب و تجليات امر به معروف و نهى از منكر و يكى از مصاديق بارز و اساسى آن است. امام علی(ع) پايههاى ايمان، را بر چهار پايه استوار مىداند كه يكى از آنها جهاد است كه خود بر چهار ركن، يعنى امر به معروف، نهى از منكر، استوارى در آوردگاهها و دشمنى با فاسقان قرار دارد.
شالیکار با بيان اينكه، دشمنى با فاسقان و فسق، يكى از مراتب امر به معروف است و ايستادگى در آوردگاهها از مصاديق امر به معروف میباشد، افزود: در تحليل نهایى، جهاد نيز به امر به معروف و نهى از منكر بازمىگردد بنابراین امر به معروف نه فرعى از فروع جهاد بلكه خود آن، و حتى از آن گستردهتر است.
دبير ستاد احيای امر به معروف و نهی از منكر مازندران با بيان اينكه، اساسا امر به معروف و نهى از منكر، به معناى داشتن حساسيت قوى نسبت به حضور منكرات و عدم حضور معروفها است، عنوان كرد: مسلمان متعهد يا آن كس كه زندگى اجتماعى فعالى دارد، كسى است كه همواره در پى تحقق هنجارهاى دينى و آرمانهاى آن در جامعه است.
وی افزود: جهاد با زبان يكى از مراتب امر به معروف است و همچنين انفاق نيز از معروفها است.
شاليكار جهاد را از عالىترين جلوههاى امر به معروف و نهى از منكر دانست و خاطرنشان كرد: دعوت به اسلام، رد مظالم و مخالفت با ظالم نمونههایی از امر به معروف و نهى از منكر است.