به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از مازندران، آیتالله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، امروز 29 آبانماه 92 در نخستین کنگره ابنشهر آشوب ساروی که در مجتمع پردیس نیروی انتظامی برگزار شد، ضمن تشکر از همه اساتید فضلا، نماینده ولی فقیه امام جمعه در استان، از نمایندگان محترم، مجلس خبرگان رهبری در استان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی حاضر در جلسه، ائمه جمعه و همه مسئولان، گفت: وقتی به شخصیتی میپردازیم هدف ما معرفی و شناخت بیشتر با آثار و معلوم شدن زوایای مختلف آن شخصیت است.
آملی لاریجانی با اشاره به اینکه هویت ما مرهون کاری است که در طول تاریخ صورت گرفته است، تصریح کرد: نقش عالمان دین در انتقال سنتها و علم به سبب هویتسازی اهمیت بالایی دارد.
وی افزود: ابنشهرآشوب در مقدمه کتاب المناقب به روشها و استادان خود اشاره کرده که میتواند باب بسیار خوبی برای مستندسازی روایات باشد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه، عالمان دینی در حفظ مسیر سنت دینی نقش بسیار بیبدیل داشتهاند، تصریح کرد: عالملن دینی در جوامع دینی نقش بسیار بیبدیلی داشته و ابن شهرآشوب بعنوان یک حلقه از حلقههای این سنت مورد توجه است چنانچه بخواهیم به نحو تفسیر خود را بشناسیم حتما باید به این عالمان رجوع کنیم.
سخنران ویژه کنگره بینالمللی شهرآشوب، اظهار کرد: وقتی ملتی دارای هویت تاریخی است و پیشینه هزار ساله دارد فرهنگ مهاجم نمیتواند در آن جامعه نفوذ کند و شاهد مثال همان تلاشهایی که در دوران طاغوت برای از بین بردن مراسمات مذهبی و خدشهدار کردن وجهه روحانیت از سوی معاندان شد ولی ثمرهای نداشت.
وی افزود: هویت یک ملت زمانی از بین میرود که عالمان و دانشمندان جامعه وظیفه خود را انجام نداده و سنتها را به وادی فراموشی بسپارند که در این صورت فرهنگ مهاجم رخنه خواهد کرد.
لاریجانی با اشاره به تفکر غرب و مدرنیته مبنی بر کنار گذاشتن سنتها، بیان کرد: آنها تصور میکنند سنت مربوط به گذشته است و به همین دلیل بحث مرجعیت را به عنوان منبعی که مورد رجوع ما باشد را کنار گذاشته و تفکر مدرنیته در مقابل تفکر مرجعیت دانستند.
وی با اشاره به اینکه برخی متفکران مغربزمین که منتقد تفکر مدرنیته هستند، ادامه داد: ما در سنتها زندگی میکنیم،
در فضای سنتها تنفس و تدبر میکنیم و این بحث بسیار مهمی است.
این عالم بزرگ با بیان اینکه غربیان میخواهند بین نسل امروز و پیشینه او انقطاع حاصل شود، عنوان کرد: مشکل مدرنیته در مغربزمین که بحران مدرنیته معروف است این است که هویت شخص را فطع کرده و شخص همچون انسان رها شده در آسمان است و این مسئله در مقوله تربیت برای ما اهمیت دارد و نباید اجازه دهیم که ماهواره، اینترنت و CD های مبتذل سبب بحران هویت شوند.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه ممکن است کشورهای غربی ظاهر زیبا داشته باشند و دم از حقوق بشر بزنند، افزود: شبیخون کشورهای غربی ضد بشری است.
وی با اشاره به نقش و معرفی عالمان و آثار آنها و الگوهای اخلاقی تاریخی نقش بیبدیلی است، تصریح کرد: یکی از کسانی که در این مرز و بوم بر مسئله شناخت و هویت تاکید میکرد حضرت امام(ره) بودند و این شعار بسیار درستی است.
لاریجانی با بیان اینکه علمای ما نشان دادند در مقام فهم و شناخت مرز قائل نیستند، خاطرنشان کرد: شعار ما این است که میخواهیم خودمان باشیم و این منافاتی با مطالعه آثار دیگران ندارد.
وی با اشاره به اینکه شناخت عالمان بسیار مهم است، افزود: خودآگاهی و خودشناسی نتیجه عملی توجه به سنت و تمدن اسلامی و الگوهای موجود در آن است.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به اینکه، غربیها به باور و اعتقاد برخی اندیشمندان خود، در جریان مدرنیته، توجه به الگوها و به ویژه جنبههای قهرمانی را از دست دادهاند، اظهار کرد: مفاهیمی همچون شهادت که الگوی ماندگاری همچون حضرت اباعبدالله الحسین(ع) دارد درک نمیکنند و نمیدانند که قهرمانی توام با عبودیت در یک نظام اسلامی چیست.
وی افزود: تعلیم و تربیت بر اساس سنتها انجام میشود و در این راستا پرداختن، آشنا شدن و معرفی عالمان دینی در جوامع امروزی از ضروریات است.
لاریجانی با بیان اینکه، کشور ما هویت یک هزار و 400 ساله دارد، افزود: این هویت به زودی قابل از بین رفتن نیست و فرهنگ مهاجم این را میخواهد که این هویت را از بین ببرد.
وی ادامه داد: مشکل مدرنیته این است که هویت شخص را قطع کرده است و با ایجاد ابزارهای مختلف سعی دارند هویت اصلی ما را به فراموشی بسپارند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه باید هویت دینی خودمان را احیا کنیم، تصریح کرد: بزرگداشت علمای اسلامی و شیعی و استمرار این بزرگداشتها در واقع بزرگداشت و احیای تمدن اسلامی و آشکار کردن زوایای مختلف و چه بسا پنهان این تمدن است.
وی علمای بزرگ اسلام را الگوها و مصداقهایی از سنت حسنه اسلامی توصیف و تاکید کرد: آشکار کردن سنتهای تمدن اسلامی فراتر و عمیقتر از اشخاص است و در این زمینه باید از مردم و مسئولان استان مازندران تشکر کرد که نسبت به این مسئله اهتمام دارند و در سایر استانها نیز با کمک ویژه حوزههای علمیه شاهد شناساندن الگوها و مصادیق برجسته دینی و علمی به مردم و به ویژه جوانها باشیم.
رئیس قوه قضاییه احیای نام بزرگان دین و علمای اسلام را سبب تبیین تاریخ تمدن عظیم اسلامی دانست و گفت: بزرگداشت علما و بزرگان حوزههای علمیه و احیای نام و شخصیت علمی، دینی و اخلاقی آنان فراتر از نامها، موجب روشن شدن ابعاد و عظمت تمدن عظیم اسلامی است.
لاریجانی یکی از ویژگی برجسته الگوهای دین را معنا بخشیدن به زندگی در چارچوب سنتها و ارزشهای اسلامی و تبدیل شدن آنها به نمادهایی از این ارزشها عنوان کرد.
این سخنران ویژه کنگره شهر آشوب با اشاره به ضرورت معرفی هویت خودی را به نسل جوان، اذعان کرد: نقش معرفی عالمان، آثار عالمان و الگوهای اخلاقی و تاریخی بسیار نقش بیبدیلی است و نباید در این زمینه غفلت کنیم.
رئیس قوه قضاییه با اشاره به اینکه حضرت امام خمینی(ره) توجه ویژهای به شناخت خود و شناخت هویت داشتهاند گفت: امام خمینی(ره) مکررا مطالبی را عنوان میکردند که ما خودمان باشیم.
وی با اشاره به آیه 105 سوره مبارکه مائده، «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ عَلَیْکُمْ أَنفُسَکُمْ لاَ یَضُرُّکُم مَّن ضَلَّ إِذَا اهْتَدَیْتُمْ إِلَى اللّهِ مَرْجِعُکُمْ جَمِیعًا فَیُنَبِّئُکُم بِمَا کُنتُمْ تَعْمَلُونَ» ، «ای کسانی که ایمان آوردهاید مراقب خود باشید، هنگامی که شما هدایت یافتید گمراهی کسانی که گمراه شدهاند به شما زیانی نمیرساند، بازگشت همه شما به سوی خدا است و شما را از آنچه عمل میکردید آگاه میسازد» افزود: مرحوم طباطبایی درباره خودشناسی در ذیل این آیه تفسی مفصلی آورده و این آیه تاکید بر خودشناسی است اینکه ما نباید دچار خودفراموشی شویم.
لاریجانی خاطرنشان کرد: در آیات پایانی سوره مبارکه حشر نیز خداوند به نفس شخص اشاره داشته و افراد باید مواظب باشند تا هویت خود را از دست ندهند و هویت خودشان را بدرستی بشناسند.