قرآن، کتاب آسمانی مسلمانان، نهتنها مسیر هدایت و نورانیت را برای مردم روشن میسازد، بلکه میتواند دلیل اصلی جهشهای معنوی، فردی و اجتماعی باشد. محمد لائینی، جوان مازندرانی و حافظ کل قرآن کریم، از جمله چهرههایی است که با عشق و تلاش خستگیناپذیر مسیر زندگی خود را به نور قرآن گره زده است. او که امروز نامش با موفقیت در مسابقات ملی و بینالمللی قرآن کریم عجین شده، سالها از عمر خود را صرف قرائت، حفظ و آموزش قرآن کریم در شهرستان نکا کرده است.
محمد لائینی، دارنده رتبه اول حفظ کل قرآن در چهل و هشتمین دوره مسابقات اوقاف و امور خیریه مازندران در گفتوگو با ایکنا، نهتنها از تجربیات، افتخارات و چالشهای این مسیر سخن میگوید، بلکه با نگاهی صمیمی و مشفقانه، راهکارها و توصیههای خود را برای مشتاقان این وادی معنوی مطرح میکند. آنچه در ادامه میخوانید، روایت جوانی است که به برکت تعلیم و تعهد قرآنی، خود را وامدار کتاب وحی و اساتید دلسوز این عرصه میداند و آرزویش قرآنیشدن جامعه و آیندهسازی نسل جوان است.
ایکنا _ خودتان را معرفی کنید و بفرمایید فعالیتهای قرآنی را از چه سالی آغاز کردید؟
بسم الله الرحمن الرحیم. محمد لائینی متولد اول شهریور ۱۳۷۷ هستم و افتخار دارم که حافظ کل قرآن کریم باشم. فعالیتهای قرآنیام را از سن ۱۱ سالگی آغاز کردم. ابتدا به صورت پایهای وارد تلاوت و قرائت شدم و تا سن ۱۵ سالگی تلاوت تحقیق را به طور حرفهای به سبک اساتیدی، چون استاد محمد انور و استاد محمدصدیق منشاوی دنبال کردم. از اواخر ۱۵ یا ۱۶ سالگی وارد فضای حفظ قرآن شدم و در سن ۲۰ سالگی موفق به اتمام حفظ کل قرآن شدم که این مسیر حدود پنج سال طول کشید.
ایکنا _ چه اساتید و مراکزی نقش مهمی در پیشرفت قرآنی شما داشتند؟
در زمینه قرائت، از محضر استاد نادر قنبری از پیشکسوتان قرآنی نکا استفاده کردم. استاد حفظ بنده هم جناب پیمان ایازی، حافظ بینالمللی کل قرآن کریم هستند. بیشتر رشد قرآنیام در دارالقرآن شفاء شهرستان نکا بوده و هم بیان تلاوت تحقیق و هم آموزش حفظ را زیر نظر این اساتید یاد گرفتم. اکنون نیز به عنوان استاد حفظ دارالقرآن شفا فعالیت میکنم و با حدود ۲۰ نفر نوجوان از سنین ۹ تا ۱۸ سال به صورت تخصصی کار حفظ قرآن دارم. همچنین مدیریت مجمع مرکزی قاریان و حافظان قرآن شهرستان نکا را نیز عهدهدار هستم.
ایکنا ـ جلسات شما چگونه برگزار میشود و برای علاقهمندان، امکان حضور وجود دارد؟
در مجمع مرکزی قاریان و حافظان قرآن، حضور تمامی حفاظ و قاریان به همراه خانوادههایشان آزاد است. به عنوان خادم قرآن و مدیر جلسه در خدمت عزیزان هستم. این جلسات غالباً یکشنبههای هر هفته ساعت ۱۸ در دارالقرآن شفا برگزار میشود. البته اخیراً به دلیل گرمای هوا و مشکلات برق، جلسات به طور موقت تعطیل شده که امیدواریم بهزودی از سر گرفته شود.
ایکنا _ مهمترین چالش حفظ قرآن برای شما چه بوده و چه راهکاری پیشنهاد میکنید؟
بزرگترین چالش حجم زیاد قرآن است که برای افراد در ابتدای سختی و ترس عجیبی دارد و گمان میکند که شاید نتواند از پس این کار بربیایند؛ اما با برنامهریزی صحیح، حضور زیرنظر استاد حرفهای و منظم بودن، میتوان این چالش را مدیریت کرد. حضور مستمر در کلاس و عمل به توصیههای اساتید و تلاش فردی بسیار تعیینکننده است. کسانی که زندگی حرفهای و هدفمند داشته باشند، به راحتی میتوانند از این مسیر دشوار را عبور کنند.
ایکنا _ تأثیر حفظ قرآن بر زندگی شخصی و اجتماعی شما چگونه بوده است؟
انس با قرآن سبب دوری از صفات و رفتارهای ناپسند میشود. واقعاً نورانیت و معنویت کلام الهی تأثیر شگرفی بر فرد دارد؛ در زندگی شخصی، خانوادگی و حتی جایگاه شغلی و اجتماعیام هر چه دارم مدیون قرآن و حفظ آن هستم و اگر این انس نبود، شاید اکنون از این موفقیتها نیز خبری نبود.
ایکنا ـ چه توصیهای برای ماندگاری محفوظات دارید و بهترین برنامه مرور روزانه چیست؟
بهترین و مؤثرترین راه، مرور روزانه قرآن است؛ طبق نظر اغلب اساتید، حفظ کل قرآن پایان کار نیست، بلکه آغاز راه است. باید هر روز حداقل دو جزء را مرور کرد تا فراموشی به سراغ آدم نیاید. بدون مرور منظم، حفظ ضعیف میشود و حتی ممکن است کاملاً از بین برود. مرور منظم، حفظ را لذتبخش و شیرین میکند.
ایکنا ـ برای ایجاد انگیزه و حفظ استمرار در مسیر حفظ، چه پیشنهادی دارید؟
شناخت فضیلت و جایگاه حافظ قرآن، بزرگترین انگیزه است. تشویق خانواده و استاد و دیدن موفقیتهای دیگر حافظان نقش مهمی دارد. همچنین شرکت در جلسات قرآنی و قرار گرفتن در محیطهای معنوی یاریرسان فرد خواهد بود. پشتیبانی معنوی و حتی حمایت مادی از سوی نهادها برای انگیزهبخشی بسیار مهم است.
ایکنا ـ مهمترین مشکلات و موانع فعالیتهای قرآنی چیست؟
بزرگترین مشکل، عدم حمایت مالی و معیشتی برای فعالان قرآنی است. بسیاری از حافظان پشتوانه قوی ندارند و همین مسئله باعث کمشدن انگیزه میشود. همچنین کمتوجهی بعضی مسئولان و محدودیت مکان مناسب برای فعالیتهای قرآنی نیز از دیگر مشکلات مهم است.
ایکنا _ از موفقیتها و رتبههایی که کسب کردید بفرمایید.
بزرگترین افتخار من خادمی قرآن و انس با آن است و نعمتی بالاتر نمیبینم. اما کسب رتبه اول چهل و هشتمین دوره مسابقات حفظ کل قرآن کریم اوقاف و امور خیریه مازندران در سال جاری، رتبه دوم مسابقات بینالمللی طلاب جهان اسلام در رشته حفظ کل در سال ۱۳۹۹، رتبه دوم مسابقات کشوری بسیج در رشته حفظ کل، رتبه دوم مسابقات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (مدهامتان) در رشته حفظ کل، رتبه اول مسابقات حوزههای علمیه سراسر کشور در رشته حفظ کل، رتبه اول مسابقات دانشآموزی کشور در رشته حفظ ۱۰ جزء، رتبه اول مسابقات ملی دانشجویان در رشته حفظ ۲۰ جزء، بیش از ۱۵ عنوان استانی و شهرستانی در رشتههای تحقیق، حفظ و تلاوت و امسال هم در اردیبهشت ماه در چهارمین دوره مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) شهرستان نکا، رتبه اول حفظ کل را کسب کردم و به مرحله استانی راه یافتم.
ایکنا ـ آرزو یا هدف بزرگ قرآنی شما چیست؟
آرزو دارم همه اعضای جامعه، بهویژه نسل جوان و خانوادهها با قرآن مأنوس باشند و هیچ دانشآموزی بدون آشنایی با قرآن نباشد. امیدوارم مسئولان هم حضور قرآنی را جدیتر بگیرند و فرصت و امکانات بیشتری فراهم کنند تا شاهد جامعهای معنویتر باشیم.
ایکنا _ چه پیشنهادی برای علاقهمندان به حفظ قرآن دارید؟
پیشنهادم این است که ابتدا زیرنظر استاد باتجربه و متخصص مسیر را آغاز کنند. عجله نکنند، حفظ قرآن را فقط بخاطر مطرح شدن انجام ندهند و نیتشان نزدیکی به خدا باشد. تحمل مشکلات اجتنابناپذیر است، اما با استمرار و توکل، موفقیت حتمی خواهد بود. حتماً همزمان با حفظ، به مفاهیم و معارف قرآنی توجه کنند و فقط به حفظ لفظی اکتفا نکنند.
ایکنا _ در پایان اگر نکته یا توصیهای باقی مانده، بفرمایید.
توصیه میکنم خانوادهها از همان کودکی فرزندانشان را با قرآن آشنا کنند تا جامعهای سالم، موفق و سعادتمند داشته باشیم. اگر قرآن در تار و پود زندگی جاری باشد هیچ بنبستی در مسیر زندگی وجود نخواهد داشت.
گفتوگو از علی پاداشی
انتهای پیام