کد خبر: 4293100
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۵۰
پرواز تا ملکوت/ ۸

فضای امنیتی کوفه پیش از قیام عاشورا + صوت

دانشیار مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی بابل در ادامه سلسله مباحث «پرواز تا ملکوت»، با بررسی رخداد‌های کوفه در آستانه حرکت امام حسین(ع)، به بیان تشدید فضای رعب و جاسوسی توسط عبیدالله بن زیاد و نقش‌آفرینی بزرگانی چون هانی‌ بن عروه و مسلم بن عقیل پرداخت.

فضای امنیتی کوفه پیش از قیام عاشورابه گزارش ایکنا از مازندران، در ایام ماه محرم، سلسله مباحث «پرواز تا ملکوت» با موضوع «بررسی قصه کربلا» از سوی محمدهادی یدالله‌پور، دانشیار مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت دانشگاه علوم پزشکی بابل در قالب پادپخش (پادکست) با همکاری ایکنا، منتشر شد.

در متن ذیل خلاصه‌ای از مبحث هشتم «پرواز تا ملکوت» درباره تشدید فضای رعب و جاسوسی توسط عبیدالله بن زیاد و نقش‌آفرینی بزرگانی چون هانی‌ بن عروه و مسلم بن عقیل می‌پردازد که مخصلی از این مبحث و مشروح آن را می‌خوانیم و می‌شنویم.

در ادامه بررسی وقایع پیش از کربلا، عبیدالله بن زیاد پس از ورود به کوفه، با تهدید و ارعاب و خطبه‌های هشدارآمیز، حکومت خود را تثبیت کرد و مردم را از حمایت مسلم بن عقیل، نماینده امام حسین(ع)، منع کرد. وی با سران شیعیان ارتباط برقرار کرده و برای کنترل اوضاع کوفه، به عیادت هانی بن عروه، از بزرگان شیعه رفت. در همین دیدار، مسلم بن عقیل نیز در خانه هانی بود و برخی از یاران پیشنهاد کردند که عبیدالله در همان دیدار ترور شود، تا راه برای شیعیان هموار شود، اما هانی با تأکید بر حرمت مهمان و نفی ترور و فریبکاری براساس فرهنگ اسلامی، این موضوع را نپذیرفت.

چند روز بعد، شریک بن اعور که با عبیدالله به کوفه آمده و از دوستان هانی بود، نیز بیمار شد و در خانه هانی اقامت داشت. او نیز مسلم را برای کشتن عبیدالله تشویق کرد و حتی نشانه‌ای خاص برای انجام این نقشه تعیین کرد، اما مسلم بن عقیل این کار را انجام نداد و شریک ناراحت شد. مهران، غلام عبیدالله، از این ماجرا باخبر شد

و آن را به عبیدالله اطلاع داد و با ارائه قرائنی، عبیدالله را قانع کرد که شریک قصد قتل او را داشته است.

از طرف دیگر، عبیدالله با فرستادن معقل به‌عنوان یک شیعه نزد مسلم، محل اختفای وی را کشف کرد و فهمید که هانی به مسلم پناه داده است. این امر باعث شد عبیدالله، هانی را به دارالعماره احضار کند. هانی به‌دلیل بیماری، کار را به تأخیر انداخت، اما وقتی به دارالعماره رفت و عبیدالله گله‌های خود را مطرح کرد، هانی ابتدا نپذیرفت که مسلم را پناه داده است. با ورود معقل و دیدن او توسط هانی، هانی متوجه شد که معقل جاسوس عبیدالله بوده است. با وجود این، هانی به شدت از تحویل مسلم خودداری کرد. عبیدالله در واکنش، هانی را با شدت مورد ضرب و شتم قرار داد، بینی او را شکست و دستور بازداشت وی را صادر کرد. در این میان، هانی با وجود تهدیدها، موضعی شجاعانه در قبال مسلم اتخاذ کرد.

پس از آنکه شایعه شهادت هانی منتشر شد، قبیله‌اش دارالعماره را محاصره کردند، اما قاضی شریح، با دستور عبیدالله، اعلام کرد که هانی زنده است و این خبر باعث پراکنده شدن مردم شد. سپس ابن زیاد در مسجد خطبه‌ای خواند و بر اطاعت از خدا و رهبران و پرهیز از تفرقه تأکید کرد. مباحث مربوط به مسلم بن عقیل در جلسه آینده ادامه خواهد یافت.

انتهای پیام
captcha