کد خبر: 3570782
تاریخ انتشار : ۱۸ بهمن ۱۳۹۵ - ۰۰:۳۴
حجت‌الاسلام محمدتقی فعالی:

داشتن حس امانتداری به جای حس مالکیت رفتار انسان را قرآنی می‌کند

گروه معارف: یک استاد دانشگاه با اشاره به آیه 23 سوره مبارکه حدید، گفت: اگر حس امانتداری در انسان تقویت شود و بینش افراد از احساس مالکیت به احساس امانت تغییر یابد رفتارش قرآنی می‌شود و مصداق این آیه خواهد شد.

حجت‌الاسلام محمدتقی فعالی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از مازندران  با بیان اینکه مهمترین عامل ایجاد تنش تفکر خودمان است و انسان تا خودش را تغییر ندهد هیچ چیز را نمی تواند تغییر دهد، افزود: خداوند در آیه 11 سوره مبارکه الرعد می‌فرماید: «... إِنَّ اللَّهَ لا يُغَيِّرُ ما بِقَومٍ حَتّىٰ يُغَيِّروا ما بِأَنفُسِهِم ۗ وَإِذا أَرادَ اللَّهُ بِقَومٍ سوءًا فَلا مَرَدَّ لَهُ ۚ وَما لَهُم مِن دونِهِ مِن والٍ» ، «... (امّا) خداوند سرنوشت هیچ قوم (و ملّتی) را تغییر نمی‌دهد مگر آنکه آنان آنچه را در خودشان است تغییر دهند! و هنگامی که خدا اراده سوئی به قومی (بخاطر اعمالشان) کند، هیچ چیز مانع آن نخواهد شد؛ و جز خدا، سرپرستی نخواهند داشت!
فعالی با بیان اینکه مالک جهان خدا است، اظهار کرد: هیچ انسانی جز خداوند مالک نیست  و ما نسبت به خیلی از چیزها احساس مالکیت داریم و اگر در وجود انسان احساس مالکیت باشد توحید مالکیت در او نیست چرا که احساس مالکیت با توحید مالکیت در تعارض است.
وی افزود: هر کس به داشته‌هایش احساس امانتداری کند توحید مالکیتش درست است و بیاییم به جای حس مالکیتی، امانتداری را تقویت کنیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به آیه 23 سوره مبارکه حدید «لِكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَى مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ» ، «اين به خاطر آن است كه براي آنچه از شما فوت شده تاسف نخوريد، و به آنچه به شما داده است دلبسته و شادمان نباشيد، و خداوند هيچ متكبر فخرفروشي را دوست ندارد.» گفت: اگر حس امانتداری در انسان تقویت شود و بینش افراد از احساس مالکیت به احساس امانت تغییر یابد  رفتارش قرآنی می‌شود و مصداق این آیه خواهد شد.
وی افزود: اموال دنیا همچون پولی است که یک صندوقدار بانک دریافت می‌کند و او هیچگاه نسبت به این مقادیری که دریافت می کند احساس مالکیت ندارد و مومن نیز باید نسبت به اموال و نعمت‌های خدا چنین حسی داشته باشد و خود را یک امانتدار بداند.
مهم‌ترین عامل آرامش صلاح بینش است
این روانشناس با بیان اینکه استقرار توحید قطعا منجر به دگرگونی رفتار می‌شود، عنوان کرد: از مهمترین عامل آرامش صلاح بینش است و  بدانیم با تغییر در نوع نگاه همه مشکلات می‌تواند پله ترقی انسان شود.
وی با بیان اینکه رویکرد قرآن به مرگ این است که عمر فرصت است و مرگ نقطه پایان فرصت‌ها است، افزود: آگاه شدن درباره مرگ خوب است و مرگ یک تجربه نا آشنا و پایان فرصت بزرگ است.
فعالی با بیان اینکه مرگ یک تجربه کاملا ناشناخته است، عنوان کرد: علت مرگ دیدن عظمت است.
وی با اشاره به آیه 103 سوره مبارکه توبه «خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَکِّيهِمْ بِها وَ صَلِّ عَلَيْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ وَ اللَّهُ سَميعٌ عَليمٌ» ، «ای پیامبر از اموال آنها صدقه بگیر و به این صورت آنها را پاکیزه گردان و اموالشان را نمو بده و بر آنها دعای خیرنما، همانا دعای توباعث آرامش آنهاست و خدا شنوا و داناست »، افزود: انسان به مالش تعلق دارد و این تعلقات سبب آلودگی‌ها می‌شود، انسان به اندازه‌ای بتواند از تعلقاتش بکاهد در خود طهارت ایجاد می کند و  بخشندگی می‌تواند سبب طهارت روحی شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در قرآن واژه  آرامش با دو واژه سکینه و سکون وارد شده است، تصریح کرد: سکینه 69 بار به صورت 5 گونه در قرآن کریم به‌کار رفته است.
وی  با اشاره به آیه 4 سوره مبارکه فتح« هُوَ الَّذي أَنْزَلَ السَّکينَةَ في‏ قُلُوبِ الْمُؤْمِنينَ لِيَزْدادُوا إيماناً مَعَ إيمانِهِمْ وَ لِلَّهِ جُنُودُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ کانَ اللَّهُ عَليماً حَکيماً»، « اوست که اطمینان و آرامش را در دل‌های مؤمنان فرو فرستاد تا ایمانی بر ایمانشان بیفزایند ، و ( انواع ) سپاهیان آسمان ها و زمین از آن خداوند است )چه سپاهیان ارادی متصرف در عالم تکوین از فرشتگان و اجنّه و آدمیان ، و چه غیر ارادی از آنچه در سلسله علل فعالیت دارند ) و خداوند همواره دانا و حکیم است. »، افزود: از این آیه می توان دریافت آرامش نزولی است نزول مبدا و مقصد می‌خواهد و مبدا نزل خدا و مقصد قلب است.
فعالی اظهار کرد:  ندانستن(جهل)، نداشتن(عجز) و اساس همه تنش‌ها است چون خدا عالمترین و داناترین است آرام‌ترین موجود در جهان کائنات است و او باید آرامش را در قلب‌ها ایجاد کند معنایش این است که باید با خدا ارتباط داشته باشیم که آرامش واقعی صورت بگیرد.
وی آرام‌ترین وجود در خلقت، خدا است، افزود: تنش‌ها محصول اعمال ما است و اگر خداند آرامش ندهد هیچ کس به انسان آرامش نخواهد داد.
این استاد دانشگاه گفت: ندانستن(جهل)، نداشتن(عجز) اساس همه تنش‌ها است چون خدا عالم‌ترین و داناترین است آرامترین موجود در جهان کائنات است و او ست که آرامش را در قلب‌ها ایجاد کند معنایش این است که باید با خدا ارتباط داشته باشیم که آرامش واقعی صورت بگیرد.
وی افزود: همه تکنیک‌های آرامش ممکن است ساعات یا روزهایی آرامش ایجاد کند، افزود: مهمترین دلیل رفتن افراد به سمت اعتیاد جستن آرامش است، ازدواج، استراحت در شب، تهجد و یاد خدا از موارد ایجاد آرامش است.
به گزارش ایکنای مازندران، محمد تقی فعالی از فعالان و محققان قرآنی است که دارای آثار متعدد بوده و از سوی دارالقرآن مازندران سالانه دوره‌های سبک زندگی با حضور این استاد برگزار می‌شود.
captcha