کد خبر: 1412726
تاریخ انتشار : ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۱۵:۱۲
براساس آیات قرآن؛

لذت نبردن از مناجات و بی‌تفاوتی در برابر گناه از مراتب قساوت قلب است

گروه اندیشه: لذت نبردن از مناجات، سنگینی عبادت، بی‌تفاوتی در برابر گناه و تکذیب آیات خدا از مراتب قساوت قلب بر اساس آیات قرآن است.

محمد هادی یدالله‌پور، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از مازندران، با اشاره به آسیب‌های قساوت قلب در قرآن گفت: در زبان عرب «قسوه» به معنی صلابت هر چیزی است و «قساوت» به معنی زمینی است که از خود چیزی نمی‌رویاند.

وی افزود: در تفسیر المیزان آمده است «وقتی «قسوه» درباره قلب استعمال می‌شود، معنی صلابت و سختی را می‌دهد و به منزله صلابت سنگ است».

یدالله‌پور با اشاره به معنای اصطلاحی قساوت، تصریح کرد: قساوت، به دل‌هایی که در برابر نور حق و هدایت، انعطافی از خود نشان نمی‌دهند و نرم و تسلیم نمی‌شوند و نور هدایت در آن نفوذ نمی‌کند، گفته می‌شود که در فارسی از آن به سنگدلی تعبیر می‌شود.

وی افزود: لذت نبردن از مناجات، سنگینی عبادت، بی‌تفاوتی در برابر گناه و تکذیب آیات خدا از مراتب قساوت قلب بر اساس آیات قرآن است.

این دکترای علوم قرآن و حدیث اظهار کرد: روح در بدو امر پاک و خالی از هر تیرگی است اما ما با اعمالمان ساحتش را تیره و به انواع آلودگی‌ها آمیخته می‌کنیم و جای تأسف دارد این قلب از هیچ ظلم و بی‌عدالتی به درد نمی‌آید و خود منشأ رذایل می‌شود.

برای جلوگیری از ابتلا به قساوت قلب باید هرچه بیشتر به ذکر الهی روی آورد
وی دوستی شهوات، آرزوهای بلند دنیایی، کثرت کلام و زیاد سخن گفتن، رفت وآمد با دوستانی که اهل بی‌بند و باری و حرام باشند، خندیدن زیاد، شنیدن لهو و لعب،  دنبال شکار رفتن برای تفریح و گرفتن جان و... را از عوامل قساوت قلب دانست و عنوان کرد: از امیرمؤمنان(ع) روایت شده است «اشک‌ها خشک نمی‌شوند مگر به سبب سختی دل‌ها و دل‌ها سخت و سنگین نمی‌شوند مگر به سبب فزونی گناه».

یدالله‌پور ادامه داد:  توبه، کم کردن آرزوهای دنیایی، عبادت خداوند،  صدقه دادن و با فقرا رفت و آمد کردن،  معاشرت با انسان‌های مؤمن و با ایمان،  ترک مخاصمه و جدل و دعوا،  ترک جدی گناهان، شنیدن موعظه‌ها، رفتن به مجالس علم، اطعام به مساکین و رسیدگی به یتیمان، قرائت قرآن، تفکر و... از راه‌کارهای درمان قساوت قلب است.

معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه بذر سخت دلی در اعمال انسان است، اظهار کرد: اعمال و گرایشات یک فرد، رفته‌رفته قوه مدرکه او را به گونه‌ای می‌سازد که حقائق را آن گونه که هست درک نمی‌کند و در نتیجه انعطاف پذیری او در برابر مواعظ و عبرت‌آورها کم می‌شود و این حقیقتی است که خدای تعالی در قرآن کریم به بهترین صورت بیان کرده است؛ خداوند درباره بنی اسرائیل در آیه 13 سوره مبارکه مائده، می‌فرماید «به واسطه پیمان شکنی آنها را از رحمت خود دور راندیم و دل‌هایشان را سخت کردیم و به دنبال این سخت دلی، سخن خدا را جایگاه خود تحریف کردند و بخشی ازآنچه را به آنها گوشزد شده بود، فراموش کردند».

وی ادامه داد: برای جلوگیری از ابتلا به قساوت قلب باید هرچه بیشتر به ذکر الهی روی آورد و با بذل توجّه ویژه نسبت به نمازهای یومیه به عنوان بهترین مصداق ذکر الهی، هر چه بیشتر صفحه‌ دل را صفا داد و آن را در مقابل سخن حق و حقیقت نرم کرد.

captcha