محمدهادی یداللهپور، معاون نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی بابل در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از مازندران، با اشاره به نعمت بزرگ عقل در انسان، گفت: گوهر عقل، ارزشمندترین نعمت الاهی برای بشریت است و به همین جهت است که انسان اشرف مخلوقات نامیده شده است.
وی افزود: به واسطه این نعمت بزرگ است که انسان می تواند خیر را از شر، هدایت را از ضلالت، دوست را از دشمن، نور را از ظلمت و ... تشخیص دهد و از آفات و خطرات محفوظ بماند.
یدالله پور با بیان اینکه، در تفکر اسلامی عقل و دین مکمل و مؤید یکدیگرند، تصریح کرد: دین اسلام به عنوان آخرین و کامل ترین دین بر مبنای عقل و فطرت است و داعیه اداره جامعه جهانی و رستگاری همه جانبه انسان را دارد.
عقل و دین؛ ارکان زندگی مترقی
وی افزود: در تفکر دینی - اسلامی عقل و دین دو رکن و پایه و قوام زندگی مترقی و سعادتمندانه معرفی شده اند، به طوری که زندگی بدون این دو معنا ندارد، هم چنان که انکار نقش هر کدام، انکار بخش مهمی از حقیقت حیات برتر و تن دادن به حیات حیوانی و دور ماندن از حیات معقول و توام با معنویت و آرمانهای والای انسانی و الهی است.
معاون نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی بابل یکی از بزرگترین نقشهای کاربردی عقل را درک خوبیها و بدیها دانست و اظهار کرد: اگر داوری عقل و خرد را در کردار و رفتار نپذیریم و خوبیها و بدیها را با شاخص و ملاک عقل شناسایی نکنیم، در زندگی و در تشخیص بایدها و نبایدهای ایمانی و نیز در تشخیص میان حق و باطل و خوبیها و بدیها دچار مشکل جدی میشویم.
یدالله پور با اشاره به عقل دینی و عقل مدرن، عنوان کرد: عقل معاش در اصطلاح دینی با عقل مدرن در اصطلاح غربی در جزیینگری، چارهجویی و تدبیر امور زندگی و نیز در محاسبهگری و سود و زیان، مشترک بوده و هر دو در تکاپوی عقلانی کردن زندگی هستند.
عقل مدرن غربی مبین بکارگیری ارزشهای اخلاقی در خدمت زندگی دنیوی است
وی افزود: در عقل مدرن غربی، زندگی هدف آرمانی و نهایت آمال و آرزوها است و همه ارزشهای اخلاقی در خدمت زندگی دنیویاند و در نتیجه این نگرش و اندیشه دنیا محوری، وسیلهها هم مشروع می شود و رسیدن به زندگی برتر و رفاه بیشتر از هر راهی که دست یافتنی و ممکن باشد، مشروع و مجاز شمرده میشود.
معاون نهاد رهبری دانشگاه علوم پزشکی بابل خاطرنشان کرد: منظور از عقلانیت دینی و دینی شدن امور عقلانی زندگی، این است که راهکارهای عقلانی زندگی که به دست کارشناسان و مدیران علمی و عقلی سپرده شده باید از چارچوب شرع و موازین عدل و اخلاق حسنه تجاوز نکند و هر وسیله نامشروع و خلاف موازین دینی و الهی مشروع و مجاز شمرده نشود .
وی افزود: سیر و سفر در زمین، مطالعه تاریخ گذشتگان، تفکر و اندیشه ورزی در آیات الاهی، پرهیز از تقلید کورکورانه، ارتباط با خردمندان و دانشمندان و دانایان، و پیروی از روی فکر و اندیشه از عواملی است که در رشد و شکوفایی عقل موثر است.