حادثه کربلا و عاشورای حسینی(ع) از اثرگذارترین حوادث تاریخ هستند که جامعه اسلامی و جهان بشریت از برکات آن بهرههای فراوانی برده است. ویژگیهای شخصیتی و مبانی اعتقادی و فکری پدیدآورندگان و اقدامات انجام شده در واقعه عاشورا استثنایی و بینظیر هستند و همین مسئله باعث شده که این واقعه اهمیت فراوانی پیدا کند.
حادثه کربلا دو صفحه دارد. یک صفحه از آن پر است از ظلم، جنایت، بی شخصیتی، پستی، مصیبت و ... در این صفحه قتل عام انسانهای بی گناه از سالخورده وجوان و نوجوان تا کودک شیرخوار، اسب بر بدن مرده تاختن، آب ندادن به انسانهای تشنه، شلاق زدن زنان و کودکان بی پناه ومصیبت دیده، سوار کردن اسیران بر شترهای بیجهاز و... را میبینیم.
صفحه دیگر این حادثه قهرمانش حسینبن علی(ع) است، برعکس صفحه قبل هرچه میبینیم زیبایی، حماسه، تجلی حقپرستی، مهربانی و کرامت انسانی است. با نگاه کردن به این صفحه از حادثه عاشوراست که بشریت به خود میبالد و برای رسیدن به کمال مطلوب الهی امیدوار میشود.
امام حسین(ع) مبارز و مجاهدی است که روح حماسه و ایثار، عشق وعرفان، مجاهدت و فداکاری، توکل به خدا و نترسیدن از دشمن ،... و در یک کلام روح عاشورایی بودن را در همه انسانهای آزادیخواه تاریخ زنده کرد.
دلهای غبارگرفته، در پرتو درسها و زیباییهای حادثه عاشورا حسینی شدند تا دیگر دچار تردید نشوند و درهنگامه مقابله با دشمن و جبهه بدیها از شوکت و قدرت باطل و گستردگی جبهه زشتیها و پلیدیها نهراسند و فقط به خدا توکل داشته باشند.
از امام حسین(ع) همان یک جمله «هیهات منّ الذّلة» کافیست تا جهانی را چراغ هدایت، درهای بسته را کلید خوشبختی، زمینهای سرد را آفتابی گرمابخش و همه موجودات را روح حیات جاودانه ابدی باشد.
کربلا، الگوی همیشگی و مثالی روشن است برای اینکه انسان بداند درمقابل ظلم و تباهی باید ایستاد و در مبارزه با جهل و نادانی نباید دچار تردید شد.
در ماندگاری یک حماسه، عوامل متعددی از جمله، شخصیت و ویژگیهای شخصیتی خالق حماسه، یاران و اطرافیان او و اقدامات انجام شده در جریان حماسه و... نقش مؤثری دارند.
همین عوامل باعث آن شده تا بعد از گذشتن 14 قرن، حادثه عاشورا نه تنها از یادها نرود بلکه هر روز با شناخته شدن ابعاد تازهای از زیباییهای آن، بر گستره و دامنه تأثیر گذاریاش افزوده شود.
در یک ضلع صفحه زیباییهای عاشورا، شخصیت بینظیر سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) قرار دارد که قله ایمان و عرفان و بندگی خدای رحمان است.
در ضلع دوم این صفحه عظیم، خاندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) و یاران و همراهانی قرار دارند که هر کدامشان در اوج عشق و ایمان و دلدادگی به خدا و دین اسلام میباشند.
در ضلع سوم نیز زیباییهای عاشورا و اقدامات بینظیر بهوجودآورندگان وهمراهیکنندگان حماسه عاشورا را میبینیم.
در بررسی این عوامل تأثیرگذار است که هدف والا و متعالی قیام کربلا و حماسه عاشورا بیشتر مشخص میشود. حماسه کربلا، برای زدودن غبار از چهره دین و اسلام ناب محمدی(ص) آفریده شد و به همین دلیل است که میبینیم مکتب عاشورا هم پیام اعتقادی، هم پیام اخلاقی و هم پیام عرفانی دارد.
در این مکتب است که راه و روش درست زیستن و سالم رسیدن به زندگی حقیقی را میآموزیم. مکتب عاشورا با پیام اعتقادی خود، توحید در عقیده و عمل و اعتقاد حقیقی رسالت نبوی را میآموزد و روح واقعی معاد و جایگاه اصیل امامت و ولایت را به همه انسانها معرفی میکند.
معصومه علیزاده